PrimaFood’s

Bogactwo natury w służbie zdrowia

Wybraliśmy 16 najcenniejszych składników, które wzbogacają dietę przygotowaną w ramach naszego cateringu, by swoimi właściwościami jeszcze bardziej przyczynić się do efektywnego budowania zdrowego stylu życia, poprzez odżywianie.

Brokuły

  • zawierają witaminy i składniki mineralne, które mobilizują organizm do walki z chorobami
  • chronią między innymi przed wrzodami, a nawet rakiem żołądka, cukrzycą i anemią
  • zawarty w nich przeciwutleniacz sulforafan ma silne działanie antynowotworowe

Truskawka

  • obniża poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze
  • bogactwo wit. C
  • wspiera florę bakteryjną poprzez sole organiczne i pektynyżołądka, cukrzycą i anemią
  • poprawia pracę mięśni, wpływa na kości i zęby
  • dzięki fosforowi i wapniowi
  • opóźnia procesy starzenia

Rokitnik

  • opóźnia procesy starzenia, działa na zmarszczki i poprawia koloryt skóry
  • bogactwo wit. C – zwiększa odporność
  • kwas palmitynowy przyspiesza gojenie ran i regeneracje naskórka
  • obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
  • pomaga w walce z żylakami – wzmacnia naczynia krwionośne

Wiśnie

  • pozytywnie działają na włosy, skórę i paznokcie
  • mają wysoki poziom wit. A, rutyny, kwercetyny
  • przyspieszają przemianę materii dzięki wysokiej zawartości błonnika
  • posiada wit. K i kwas foliowy – zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia
  • silne działanie przeciwnowotworowe

Czarna jagoda

  • sok z jagód usuwa toksyny z organizmu
  • polecana przy chorobach jelit
  • poprawia ostrość widzenia, pozytywnie działa na siatkówkę oka, dobrze działa przy chorobach oczu
  • wpływa korzystnie na wygląd skóry, rozświetla przebarwienia

Ostropest plamisty

  • oczyszcza organizm z toksyn
  • sylimaryna – wyjątkowe wsparcie wątroby – działa przeciwzapalnie i detoksykująco
  • wpływa na pamięć i koncentrację
  • wspiera chorych w leczeniu cukrzycy typu II
  • hamuje wolne rodniki, działa antynowotworowo
  • dobry dla skóry, paznokci i włosów
  • wzmacnia układ krążenia, obniża poziom „złego” cholesterolu

Soczewica

  • dobra dla osób, które nie jedzą mięsa – ma dużą zawartość białka i błonnika
  • stabilizuje poziom cukru we krwi – wspiera przemianę materii
  • zapobiega niedokrwistości i reguluje ciśnienie krwi – ma potas, magnez, żelazo i kwas foliowy

Żurawina

  • dobra dla błony śluzowej żołądka – chroni przed Helycobacter Pylori
  • podnosi odporność organizmu
  • poprawia ph skóry, wstrzymuje procesy starzenia
  • działa antybakteryjnie
  • działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie dzięki zawartości flawonoidów

Dzika róża

  • przyspiesza gojenie ran, oparzeń i stanów zapalnych
  • nawilża, wygładza i rozjaśnia skórę
  • wzmacnia system odpornościowy i układ krwionośny i trawienny – ma dużo wit. C
  • działa przeciwstarzeniowo, redukuje zmęczenie

Śledź bałtycki

  • bogate źródło białka i kwasów tłuszczowych – świetnie działa na pamięć i koncentrację
  • zapobiega niedokrwistości – dzięki witaminom z grupy B i żelazu
  • poprawa układu sercowo – naczyniowego
  • prawdziwe bogactwo witamin – A, D, E, żelazo, selen, wit. z grupy B

Nasiona chia

  • wysoka zawartość błonnika, żelaza, wapnia i nienasyconych kwasów Omega-3
  • świetnie wpływa na cholesterol
  • redukuje stres i napięcie – magnez, witaminy z grupy B
  • zapobiega starzeniu się skóry, przyspiesza proces gojenia się ran

Burak

  • chroni organizm przed wolnymi rodnikami zapobiega anemii, wspiera organizm w walce z białaczką, łagodzi dolegliwości menopauzy
  • wspomaga odchudzanie – ma dużą zawartość błonnika
  • poprawia stan cery, włosów, paznokci
  • magnez, wit. B, betaina, kwas foliowy – wsparcie w stresie i bezsenności

Orzech włoski

  • chroni układ sercowo – naczyniowy – zmniejsza ryzyko zawału serca, podnosi poziom dobrego cholesterolu i zmniejsza frakcje złego
  • pomimo kalorii wspiera odchudzanie – wszystko dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu
  • działanie antynowotworowe poprzez kwas elagowy
  • poprawia pamięć i koncentrację

Boczniaki

  • stymuluje wzrost i aktywność pożytecznych bakterii w układzie pokarmowym ma niewiele kalorii
  • zwalcza niektóre nowotwory i świetnie wpływa na odporność organizmu
  • witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na układ nerwowy
  • hamuje procesy starzenia i chroni komórki przed uszkodzeniem

Jarmuż

  • działanie antynowotworowe – posiada składniki, które stymulują mechanizmy komórkowe, ma wysoką zawartość substancji odżywczych
  • wspomaga odchudzanie i reguluje ciśnienie  tętnicze
  • dzięki dużej zawartości wapnia skutecznie zapobiega osteoporozie

Grejpfrut

  • wspomaga odchudzanie – ma mało kalorii i dużo błonnika
  • dobry na odporność – bogate źródło wit. C, rutyny, beta – karotenu
  • zbawienny wpływ na serce – obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi