PrimaFood’s
Bogactwo natury w służbie zdrowia
Wybraliśmy 16 najcenniejszych składników, które wzbogacają dietę przygotowaną w ramach naszego cateringu, by swoimi właściwościami jeszcze bardziej przyczynić się do efektywnego budowania zdrowego stylu życia, poprzez odżywianie.
Brokuły
- zawierają witaminy i składniki mineralne, które mobilizują organizm do walki z chorobami
- chronią między innymi przed wrzodami, a nawet rakiem żołądka, cukrzycą i anemią
- zawarty w nich przeciwutleniacz sulforafan ma silne działanie antynowotworowe
Truskawka
- obniża poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze
- bogactwo wit. C
- wspiera florę bakteryjną poprzez sole organiczne i pektynyżołądka, cukrzycą i anemią
- poprawia pracę mięśni, wpływa na kości i zęby
- dzięki fosforowi i wapniowi
- opóźnia procesy starzenia
Rokitnik
- opóźnia procesy starzenia, działa na zmarszczki i poprawia koloryt skóry
- bogactwo wit. C – zwiększa odporność
- kwas palmitynowy przyspiesza gojenie ran i regeneracje naskórka
- obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
- pomaga w walce z żylakami – wzmacnia naczynia krwionośne
Czarna jagoda
- sok z jagód usuwa toksyny z organizmu
- polecana przy chorobach jelit
- poprawia ostrość widzenia, pozytywnie działa na siatkówkę oka, dobrze działa przy chorobach oczu
- wpływa korzystnie na wygląd skóry, rozświetla przebarwienia
Ostropest plamisty
- oczyszcza organizm z toksyn
- sylimaryna – wyjątkowe wsparcie wątroby – działa przeciwzapalnie i detoksykująco
- wpływa na pamięć i koncentrację
- wspiera chorych w leczeniu cukrzycy typu II
- hamuje wolne rodniki, działa antynowotworowo
- dobry dla skóry, paznokci i włosów
- wzmacnia układ krążenia, obniża poziom „złego” cholesterolu
Soczewica
- dobra dla osób, które nie jedzą mięsa – ma dużą zawartość białka i błonnika
- stabilizuje poziom cukru we krwi – wspiera przemianę materii
- zapobiega niedokrwistości i reguluje ciśnienie krwi – ma potas, magnez, żelazo i kwas foliowy
Dzika róża
- przyspiesza gojenie ran, oparzeń i stanów zapalnych
- nawilża, wygładza i rozjaśnia skórę
- wzmacnia system odpornościowy i układ krwionośny i trawienny – ma dużo wit. C
- działa przeciwstarzeniowo, redukuje zmęczenie
Śledź bałtycki
- bogate źródło białka i kwasów tłuszczowych – świetnie działa na pamięć i koncentrację
- zapobiega niedokrwistości – dzięki witaminom z grupy B i żelazu
- poprawa układu sercowo – naczyniowego
- prawdziwe bogactwo witamin – A, D, E, żelazo, selen, wit. z grupy B
Nasiona chia
- wysoka zawartość błonnika, żelaza, wapnia i nienasyconych kwasów Omega-3
- świetnie wpływa na cholesterol
- redukuje stres i napięcie – magnez, witaminy z grupy B
- zapobiega starzeniu się skóry, przyspiesza proces gojenia się ran
Orzech włoski
- chroni układ sercowo – naczyniowy – zmniejsza ryzyko zawału serca, podnosi poziom dobrego cholesterolu i zmniejsza frakcje złego
- pomimo kalorii wspiera odchudzanie – wszystko dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu
- działanie antynowotworowe poprzez kwas elagowy
- poprawia pamięć i koncentrację
Boczniaki
- stymuluje wzrost i aktywność pożytecznych bakterii w układzie pokarmowym ma niewiele kalorii
- zwalcza niektóre nowotwory i świetnie wpływa na odporność organizmu
- witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na układ nerwowy
- hamuje procesy starzenia i chroni komórki przed uszkodzeniem
Jarmuż
- działanie antynowotworowe – posiada składniki, które stymulują mechanizmy komórkowe, ma wysoką zawartość substancji odżywczych
- wspomaga odchudzanie i reguluje ciśnienie tętnicze
- dzięki dużej zawartości wapnia skutecznie zapobiega osteoporozie