Właściwości odżywcze boczniaków
Boczniaki to grzyby wyjątkowo smaczne oraz niskokaloryczne, a także pełne właściwości zdrowotnych stymulujących wzrost i aktywność pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym. Posiadają również właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne.

Jak rosną boczniaki?
Boczniaki to rodzaj grzybów należący do rodziny boczniakowa tych. Wspólnie z drewnem tworzą antagonistyczną relację, z której boczniak czerpie korzyści, a drewno ponosi straty. Grzyby te powodują białą zgniliznę drewna, co nazywa się także zgnilizną korozyjno-destrukcyjną. Są organizmami cudzożywnymi, które pozyskują energię z martwych szczątków organicznych.
Boczniak – wartości odżywcze
Boczniak jest grzybem o dużej zawartości białka oraz soli mineralnych takich jak: potas, cynk, selen, wapń, sód oraz witaminy z grupy B i witamina D. Wśród witamin z grupy B najwięcej jest tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwas foliowy, pirydoksyny oraz kwasu pantotenowego, ponadto w boczniakach znajduje się lowastatyna, obniżająca poziom cholesterolu we krwi.
Właściwości lecznicze boczniaka
Boczniak ma wiele właściwości leczniczych. Jedną z nich jest obniżanie poziom cukru we krwi. Substancje zawarte w tych grzybach wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, a także mogą zmniejszyć ciśnienie w gałkach ocznych. Spożywanie boczniaka wzmacnia również odporność naszego organizmu. Boczniaki są źródłem beta-glukanów, pełniących ważną rolę w profilaktyce hipercholesterolemii, cukrzycy typu 2 i choroby wieńcowej. Istnieją także właściwości boczniaka, które będą hamowały procesy starzenia się organizmu.
Boczniaki jako substytut mięsa
Grzyby te mogą świetnie zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej. Grzyby te to znany wśród wegan substytut np. flaczków. Można z nich również przygotować (po odpowiednim zamarynowaniu i upieczeniu) także kotlety do burgerów.