Właściwości odżywcze brokułów
Brokuły, nazywane zielonym kalafiorem, posiadają wszechstronne właściwości zdrowotne, zawierają witaminy i składniki mineralne, mobilizujące organizm do walki z wieloma chorobami.

Brokuły – mała ilość kilokalorii przy dużej ilości wartości odżywczych
Brokuły zawierają błonnik, białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C i K oraz minerały – potas, magnez, cynk, siarka, fosfor, żelazo, sód oraz wapń.
Szklanka tego warzywa zawiera tyle samo protein, co szklanka kukurydzy lub ryżu, jednak dostarcza nam o połowę mniej kilokalorii – 100 g brokułów to tylko 33,7 kcal. Uwagę należy zwrócić również na bogactwo witaminy C – niecałe 200 g pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy.
Brokuły – działają przeciwnowotworowo
Brokuły są źródłem glukozynolanów o udowodnionym działaniu chemoprewencyjnym. Częste spożycie brokułów może zapobiegać m.in. nowotworom piersi i okrężnicy.
Testy laboratoryjne popierają wysoki współczynnik działania przeciwnowotworowego brokułów. Posiadają dużą ilość przeciwutleniacza – sulforafanu – chroniąc nas przed rakiem krtani, tchawicy, jamy ustnej, żołądka, przełyku, jelita grubego, płuc oraz szyjki macicy.
Brokuły – wspierają organizm w stanach zapalnych oraz alergiach
Zawarty w brokułach flawonoid – kaempferol – wykazuje silne właściwości przeciwalergiczne oraz przeciwzapalne. Osoby cierpiące na schorzenia stawów czy posiadające alergie powinny sięgać po brokuły w celu urozmaicenia oraz ulepszenia kuracji.
Brokuły – przynoszą ukojenie dla zmęczonych oczu
Kiedy spędzamy dużo czasu przed komputerem i coraz częściej zauważamy zwiększające się problemy ze wzrokiem powinniśmy zwiększyć spożywanie brokułów – dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny są w stanie poprawić nasz wzrok.