Właściwości odżywcze rokitnika zwyczajnego
Rokitnik zwyczajny to wyjątkowy krzew, ponieważ zawiera bardzo dużo pożytecznych, prozdrowotnych właściwości. W celach leczniczych korzysta się głównie z owoców, ale również z pestek, kory i liści. Z owoców robi się dżemy, konfitury i soki. Roślina w Polsce jest mało znana, jednak powoli zyskuje coraz większe zainteresowanie.

Zdrowotne właściwości rokitnika
Rokitnik zwyczajny wyróżnia się dużą ilością witamin rozpuszczalnych w wodzie i w tłuszczach. Jest bogatym źródłem flawonoidów. Związki te są najbardziej aktywne są pod względem biologicznym – występującym w owocach, a także w liściach rokitnika – to właśnie im roślina zawdzięcza działanie przeciwutleniające, a tym samym likwidowaniu wolnych rodników, zmniejszaniu zawartości złego cholesterolu oraz spowalniają proces starzenia się.
Uwagę należy zwrócić również na zawartość witaminy C w rokitniku. Jedynym owocem, który zawiera więcej witaminy C niż rokitnik jest dzika róża. Jedząc 100 g rokitnika, dostarczymy swojemu organizmowi dzienną dawkę witaminy C z dużą nawiązką.
Zacznij stosować rokitnik w codziennej diecie!
Rokitnik wspomaga proces odchudzania poprzez zawartość kwasów omega-7, wpływa na uczucie sytości, a również zmniejszenie łaknienia. Serotonina i tryptofan wpływają na poprawienie samopoczucia i redukcję poziomu stresu, co zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych.
Rokitnik wspomaga leczenie chorób
-
ból gardła oraz przeziębienie,
-
kaszel, szczególnie suchy,
-
reumatyzm i stany zapalne,
-
odmrożenia i oparzenia, blizny, skaleczenia
-
choroby układu pokarmowego, zwiększenie apetytu,
-
choroby wątroby,
-
hemoroidy,
-
nadciśnienie tętnicze.