Właściwości odżywcze jagody

Jagoda czarna jest rośliną występującą w lasach iglastych, w górach, na wrzosowiskach, borach sosnowych oraz torfowiskach. Owoce zbierać można od czerwca do września. Od wieków znane są właściwości lecznicze jagód – wykorzystywano je między innymi jako lek na zatrucia. Aktualnie ich właściwości zdrowotne wykorzystywane są również w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Uszczelnienie naczyń krwionośnych

Substancje zawarte w jagodach wydłużają działanie witaminy C oraz hamują depolaryzację kwasu hialuronowego. Zwiększenie gęstości kolagenu wpływa na wzmocnienie spójności tkanek i poprawienie ich ogólnej kondycji.

Likwiduje problemy układu pokarmowego

Sok i napar z suszonych jagód jest często stosowany jako domowy sposób na biegunki. Wspiera organizm w zwalczaniu infekcji układu pokarmowego. Jagody również neutralizują szkodliwe substancje powstałe w skutek przemiany materii oraz pozytywnie wpływają na stan błony śluzowej żołądka oraz jelit.

Pozytywnie wpływają na wzrok i zapobiegają chorobom oczu

Dzięki antocyjanom, czarną jagodę stosuje się w zwalczaniu zaburzeń wzroku oraz we wspomaganiu widzenia. Stosowanie jej w codziennej diecie pozwoli również zapobiec krótkowzroczności. Owoce jagody są polecane przede wszystkim tym osobom, których wzrok jest nadwrażliwy na światło.

Działają nawilżająco, zmiękczająco i wygładzająco

Dzięki występowaniu w jagodach takich składników jak witaminy, aminokwasy oraz pektyna zapobiec można pogrubianiu rogowej warstwy naskórka (co może mieć wpływ na zmiany trądzikowe), ponadto witaminy A i C rozjaśniają i poprawiają wygląd skóry, a również wpływają na wzrost jej elastyczności.