Właściwości odżywcze dzikiej róży
Dzika róża jest krzewem z rodziny różowatych. Jej owoce stosowane są w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym, swoje zastosowanie ma również w ziołolecznictwie. Aktualnie dzika róża jest składnikiem wielu suplementów diety i kosmetyków.

Na co pomaga?
Sok z owoców dzikiej róży to źródło witaminy C. Jej zawartość w tych owocach kilkadziesiąt razy przewyższa ilość witaminy C w cytrusach. Dawniej owoc ten miał zapobiegać wszelkim chorobom, wykorzystywano go zatem do przyrządzania konfitur spożywanych jesienią i zimą, gdy szansa zachorowania była największa. Oprócz witaminy C dzika róża zawiera wiele innych witamin, głównie A, B1, B2, E i K. Zapobiega przeziębieniom, wzmacnia układ immunologiczny, przynosi ulgę w bólu gardła, zmniejsza nadciśnienie, działa przeciwzapalnie oraz obniża cholesterol.
Zdrowotne zastosowanie posiadają również liście dzikiej róży. Przyrządzony z nich napar może zniwelować nieprzyjemności związane z hemoroidami. Kwiaty dzikiej róży natomiast działają moczopędne, znajdując zastosowanie przy chorobach związanych z układem moczowym.
Dzika róża stosowana w przemyśle kosmetycznym
Olejki oraz ekstrakty z dzikiej róży używa się w kosmetykach jako składniki kremów czy olejków eterycznych. Wyciąg z jej owoców poprawia i rozjaśnia wygląd skóry, uelastycznia ją i odżywia. Łagodzi również oparzenia, zmniejsza blizny oraz podrażnienia.
Może poprawić samopoczucie!
Wywary czy nalewki z owoców dzikiej róży są znane od wielu lat jako sposób na jesienną chandrę. Według dawnych przepisów sok z dodatkiem miodu bądź cukru dodawało się do herbaty i tak przygotowany napój pito z samego rana, co pozytywnie wpływało na nastrój oraz wykazywało właściwości pobudzające.