Właściwości odżywcze orzechów włoskich

Orzechy włoskie ze względu na swoje wyjątkowe właściwości nazwać można bombą odżywczą i prozdrowotną. Pod względem ilości antyoksydantów „wyprzedzają” pozostałe orzechy. Znajdują też zastosowanie w kosmetyce, dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i barwiącym.

Spożywanie orzechów włoskich pozytywnie wpływa na układ krwionośny

Kwasy tłuszczowe, które są obecne w orzechach włoskich zmniejszają ciśnienie krwi i mogą zapobiec powstawaniu blaszek miażdżycowych oraz pojawianiu się chorób układu krążenia. Podobne zastosowanie ma L-arginina, aminokwas obniżający ilość „złego cholesterolu”. Orzechy włoskie są źródłem magnezu zapobiegającego arytmii serca oraz kwasu foliowego, obniżającego poziom homocysteiny we krwi.

Orzechy włoskie – źródło wielonasyconych kwasów tłuszczowych

Ponad 60 proc. masy orzechów włoskich to tłuszcz. Inne składniki to wartościowe białko, wspierające pracę jelit błonnik, węglowodany oraz cynk, miedź, fosfor, mangan, magnez oraz wapń. Orzechu włoskie posiadają również witaminy: B-kompleks, witamina C oraz E.

Orzechy włoskie obfitują także w kwasy linolowy i alfa-linolenowy, które przyczyniają się do prawidłowego rozwoju płodu.

Wartość energetyczny orzechów włoskich

Orzechy włoskie pomimo sporej wartości energetycznej, charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą. Oznacza to, że są źródłem wielu cennych składników. Na diecie odchudzających nie trzeba ich unikać, ale jeść codziennie w małej ilości (np. 20-30 g).