Właściwości odżywcze truskawki

Truskawki uwielbiane są przede wszystkim ze względu na swój słodki smak, apetyczny wygląd i wyjątkowy, aromatyczny zapach, a ponadto są bardzo zdrowe – posiadają również dużą ilość wartości odżywczych. Truskawki to owoce niskokaloryczne, zawierające mało tłuszczu – są bogatym źródłem błonnika, a również zawierają antyoksydanty, chroniące komórki organizmu przed wolnymi rodnikami.

Wpływ na zdrowie

Truskawki mają liczne właściwości zdrowotne – leczą ból gardła oraz chrypkę, zapobiegają zaburzeniom układu moczowego i regulują trawienie, zwiększają apetyt, a również zmniejszają pragnienie, wspierają funkcjonowanie jelit, przyspieszają przemianę materii.

Truskawki - moc witamin!

Truskawki to bogactwo witamin i minerałów. Zawierają między innymi witaminę A wzmacniającą wzrok, witaminę C, która posiada działa przeciwnowotworowo i witaminę E, która hamuje procesy starzenia. W ich składzie znajduje się wiele witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6 oraz witamina C (owoce te posiadają o wiele więcej witaminy C niż pomarańcze i inne owoce cytrusowe!). Witamina C to przeciwutleniacz, który chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, ponadto spożywanie zwiększa odporność i wspomaga wchłanianie żelaza.