Właściwości odżywcze soczewicy
Soczewica jest smaczna i sycąca, a ponadto posiada dużą ilość właściwości zdrowotnych. Jest bogatym źródłem białka, charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, małą zawartością tłuszczu oraz wysoką zawartością węglowodanów złożonych.

Soczewica – źródło białka
Soczewica może być zamiennikiem białka znajdującego się w mięsie. Nie jest do końca pełnowartościowe, ponieważ nie zawiera wszystkich najważniejszych aminokwasów, jednak w towarzystwie innych produktów roślinnych, np. zboże oraz ziemniaki danie dostarczy nam wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. Ponadto, istotne jest to, że białko znajdują się w soczewicy jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm.
Rodzaje soczewicy
-
Czerwona – najpopularniejsza ze wszystkich. Prawdopodobnie dlatego, iż jej przygotowywanie jest bardzo wygodne i nie wymaga namaczania, a jej ziarenka szybko się gotują.
-
Zielona – jej cechą charakterystyczną jest, to, że nie rozgotowuje się, a zostaje sypka – to jej cecha charakterystyczna. Ze względu na łagodny smak idealnie nadaje się do przyrządzania past lub kremów. Soczewicę zieloną przed gotowaniem namaczamy na minimum 30 minut, a gotujemy ją – około 40 minut.
-
Żółta, tak jak zielona, ma delikatny smak. Gotuje się ją szybko, nie wymaga namaczania, sprawdzi się idealnie jako składnik kremów, past oraz zup.
-
Brązowa ma wyjątkowy, wyrazisty aromat i smak. Najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowywania wegetariańskich dań – kotletów, pasztetów, gulaszy itd. Jest najtwardsza, a więc gotuje się najdłużej – namaczamy ja przez 30 minut, a potem gotujemy ok. 50 minut.
Soczewica – wpływ na nasze zdrowie
Posiada również magnez – pomaga walczyć ze stresem, niweluje problemy ze snem oraz zapobiega skurczom mięśni.
Soczewica to źródło witamin z grupy B: B1, B2, B5, B6, B9, składników mineralnych: magnezu, fosforu, potasu, miedzi, żelaza, cynku i manganu.
Wskazany jest również dla kobiet w ciąży dzięki zawartości kwasu foliowego odpowiadającej za prawidłowy rozwój płodu).