Właściwości odżywcze wiśni

Wiśnie to owoce, których wartości odżywcze oraz zdrowotne są od dawna znane i wykorzystywane w tradycyjnej, domowej medycynie, np. we wspieraniu leczenia chorób pęcherza moczowego. Owoce te również pozytywnie wpływają na serce, a także mogą być środkiem na bezsenność.

Wpływ i właściwości zdrowotne

Badania dotyczące wpływu wiśni na nasze zdrowie, udowodniły, że częste ich spożywanie może obniżyć poziom „złego cholesterolu”. Ze względu na obecność kumarynu – substancji, która obniża krzepliwość krwi są wskazane w diecie osób po zawale, udarze czy zatorze. Składnik ten działa rozkurczowo, przeciwbólowo, uspokajająco oraz przeciwbakteryjnie.
Wiśnie zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed nowotworami, a także hamują procesy starzenia. Antocyjany zawarte w wiśniach wpływają pozytywnie na elastyczność naczyń włosowatych oraz zwiększają produkcję czerwonych krwinek i wzmacniają serce.

Środek na bezsenność

Działanie ułatwiające zasypianie wiśnie zawdzięczają melatoninie, która jest hormonem, regulującym rytm snu. Częste spożywanie wiśni może pomóc uregulować naturalny cykl aktywności organizmu i zwiększyć wydajność snu.

Składnik diety odchudzającej
Wiśnie, dzięki niskiej wartości energetycznej są docenianym składnikiem diety odchudzającej. Ponadto stanowią bogate źródło pektyn – rozpuszczalnego błonnika, który dzięki wpływie wody zwiększa swoją objętość i daje uczucie sytości.