Właściwości odżywcze śledzia

Śledzie, niezależnie od tego w jaki sposób są przyrządzone, mają wiele właściwości i wartości odżywczych. Ryby te są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Mają korzystne proporcje kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6.

Właściwości zdrowotne

Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Zawierają sporą ilość tłuszczu, ale jest to ich największa zaleta. 70% z nich to tłuszcze pozytywnie wpływające na nasze zdrowie (m.in. kwasy omega-3)
Spożywanie śledzi wpływa na zwiększenie odporności, pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia i serca, a także obniża poziom cholesterolu, a także wzmacnia kości i wspiera pracę oczu. Dzięki obecności kwasów omega-3 pozytywnie wpływają na samopoczucie, ponieważ zwiększają poziom serotoniny.

Moc witamin!

Śledzie są bogatym źródłem witamin D, E oraz A, ponadto sporo witaminy z grupy B, szczególnie B6 oraz B12. Jedząc śledzie dostarczamy naszym organizmom również dużo cynku, miedzi, fosforu, żelaza i jodu.

Jak spożywanie bezpośrednio działa na nasze zdrowie?
  • wspomaga pracę wzroku,

  • wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego,

  • wzmacnia kości,

  • zapobiega chorobom układu krążenia

  • zapobiega miażdżycy,

  • pozytywnie wpływa na naszą skórę, w szczególności prawidłowy stan naskórka