Właściwości odżywcze nasion Chia

Nasiona chia są nasionami szałwii hiszpańskiej, pochodzącej z Meksyku i Gwatemali. Właściwości lecznicze i wartości odżywcze nasion docenione zostały już przez plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią największą dla Azteków uprawą.

Nasiona chia – właściwości lecznicze

Małych rozmiarów nasiona chia mają właściwości zbawienne dla naszego organizmu. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe: omega-3 (18g w 100 g) i omega-6 (6g w 100g) wspomagają pracę układu krążenia, ponadto obniżają ryzyko zawału serca i miażdżycy. Znaleźć w nich również można witaminy B oraz potas, fosfor, magnez oraz wapń.

Spożywanie nasion może także obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a także pozytywnie działa na rozwój układu immunologicznego oraz funkcjonowanie wzroku. Zawierają również antyoksydanty, dzięki którym można obniżyć procesy starzenia się komórek, a znajdujące się w nich przeciwutleniacze chronią przed rozwojem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za występowanie nowotworów czy cukrzycy.

Wartość energetyczna nasion chia

Choć te egzotyczne, niewielkie ziarna mają względnie sporo kilokalorii, nasiona chia wspierają odchudzanie. W 100 gramach znajduje się około 485 kcal, jednak ok. 16,5 g to białka, 31 g tłuszcze, 42 g węglowodany a aż 34,5 g stanowi błonnik, ponadto nasiona mają wyjątkową zdolność do pęcznienia, co idąc z parze z dużą ilością błonnika na długi czas gwarantuje uczucie sytości.

W jaki sposób jeść nasiona chia?

Nasiona chia często znajdują się w zwykłych, codziennych, gotowych produktach: pieczywie, batonikach oraz ciastkach, ale warto wykorzystywać je na co dzień w domu. Są idealnym składnikiem koktajli, puddingu oraz sałatek.