Żurawina – właściwości i wartości odżywcze

Właściwości odżywcze żurawiny

Żurawina posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Ich wsparcie w leczeniu infekcji dróg moczowych odkryto już w 1840 roku. Współczesne badania naukowe potwierdzają ich przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze działanie.

Działanie i właściwości zdrowotne

Żurawina ma wiele właściwości leczniczych. Od dawna poleca się stosowanie żurawiny w grypie, przeziębieniach, problemach reumatycznych, anemii, problemach z pęcherzem, chorobach żołądka, jelit i trzustki.

Współcześnie wiele leków i suplementów jest na bazie żurawiny.

Naturalne środowisko żurawiny – torfowiska wpływają na powstawanie proantocyjanidyn, które m.in. usprawniają funkcjonowanie wątroby, obniżają poziom cukru we krwi, poprawiają pracę serca, jednak najbardziej znany jest wpływ żurawiny na układ moczowy.

2) Żurawina – moc witamin

Żurawina jest źródłem witamin i minerałów – zawiera duże ilości witamin A, E oraz C, a także dużo witamin z grupy B. Składnikiem żurawiny są antocyjany – naturalne barwniki, które wpływają ochronnie na naczynia krwionośne, ponadto posiada karoten, błonnik, a także minerały, takie jak: fosfor, magnez, fosfor, jod, żelazo czy sód.

Jak jeść żurawinę?

Owoce żurawiny zazwyczaj je się surowe lub suszone. Surowe owoce, ze względu na dużą zawartość antocyjanów są niezwykle cierpkie w smaku, dlatego też spożywanie ich w postaci nieprzetworzonej wymaga przyzwyczajenia.