Dieta Wege

  • Dieta Wege

    Dieta Wege jest dla Ciebie, jeśli wykluczyłeś z diety mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, jednocześnie dopuszczając spożycie nabiału oraz jaj. Dieta została oparta na produktach pochodzenia roślinnego.

    Dzień Śniadanie II Śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja
    15.09.2020

    (wtorek)

    Pudding chia z musem jagodowym

    Alergeny: mleko

    Skład: nasiona chia, jogurt naturalny, jagody

    Aromatyczna sałatka azjatycka z orzeszkami ziemnymi

    Alergeny: seler, orzechy, sezam, soja

    Skład: szpinak świeży, sałata rzymska seler naciowy, marchewka, papryka czerwona, cebula czerwona, groszek cukrowy, ogórek świeży, orzeszki ziemne, nasiona sezamu, olej sezamowy, czosnek, nasiona sezamu, cukier, imbir świeży, komosa ryżowa, sok z cytryny, papryczka chilli, sos rybny, sos z limonki, ocet ryżowy, sos sojowy

    Kotleciki z zielonego groszku na puree z batatów z chilli, sałatka z sosem pomarańczowym

    Alergeny: mleko

    Skład: groszek zielony konserwowy, olej rzepakowy, szpinak, jajo, płatki owsiane, czosnek, papryczka chili, listki świeżej mięty, sok z cytryny, sól i pieprz, bataty, masło, płatki chili, cykoria, sałata rzymska czerwona, winogrona, ananas świeży, ogórek świeży, oliwa z oliwek, sok z pomarańczy, miód, mięta

    Ciastko owsiane

    Alergeny: brak

    Skład: płatki owsiane, banan, miód, nasiona słonecznika, cynamon

    Burger z tofu

    Alergeny: gluten, soja, gorczyca

    Skład: bułka grahamka, pomidor, rukola, papryka, tofu wędzone, siemię lniane, cebula, pomidory suszone, czosnek, sos sojowy, płatki drożdżowe, musztarda, papryka wędzona, pomidory, pietruszka zielona, sól, kolendra

    16.09.2020

    (środa)

    Placuszki dyniowe z serkiem ziarnistym i śliwką

    Alergeny: mleko, jaja, gluten, sezam

    Skład: puree z dyni, jogurt naturalny, jaja, syrop z agawy, mąka pełnoziarnista, proszek do pieczenia, śliwka, serek wiejski, nasiona sezamu

    Budyń czekoladowy z szałwii hiszpańskiej z morelą

    Alergeny: brak

    Skład: napój migdałowy bez cukru, nasiona chia, kakao, morele suszone, sól, ksylitol, mięta

    Gołąbki z soczewicą w sosie grzybowym, puree ziemniaczane, ogórek kiszony

    Alergeny: mleko

    Skład: kapusta włoska, soczewica zielona, ryż basmati, pieczarki, cebula, olej rzepakowy, bulion warzywny, grzyby suszone, cebula, ogórek kiszony, ziemniaki, mleko, masło, koperek

    Mini marchewka po koreańsku

    Alergeny: soja

    Skład: marchewki, czarnuszka, sałata lodowa, sos sojowy jasny, ocet ryżowy, ziarna kolendry, pieprz, mąka ziemniaczana

    Sałatka caprese z zielonym pesto i orzechami nerkowca

    Alergeny: mleko, gluten

    Skład: mozzarella, pomidor, pesto zielone, rukola, bazylia, orzechy nerkowca, bagietka pszenna

    17.09.2020

    (czwartek)

    Łódeczki z cykorii z twarogiem

    Alergeny: mleko, gluten, orzechy

    Skład: cykoria, twaróg chudy, jogurt naturalny, papryka czerwona, kapary, szpinak baby, pomidorki koktajlowe, pomidory, bułki grahamki, orzechy włoskie

    Śliwki w czekoladzie domowej roboty

    Alergeny: mleko, kakao

    Skład: śliwki suszone, rum, czekolada gorzka, śmietana, mięta

    Kotleciki sojowe w sezamie i puree ziemniaczane

    Alergeny: soja, sezam, mleko

    Skład: soja, pieczarki, oliwa z oliwek, płatki owsiane, siemię lniane, nasiona sezamu, imbir mielony, pieprz, kurkuma, kolendra, ziemniaki, burak, masło, jogurt naturalny, chrzan, ogórek, szczypiorek

    Domowy kisiel jagodowy

    Alergeny: sezam

    Skład: jagody, mąka ziemniaczane, syrop klonowy, nasiona sezamu

    Aloo-gobi

    Alergeny: seler, soja

    Skład: bulion warzywny, sos tamari, imbir, czosnek, cebula, pomidory, kalafior, kolendra, pietruszka zielona, papryka słodka, oregano, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

    18.09.2020

    (piątek)

    Pudding z chia, mus z herbaty imbirowej i mango

    Alergeny: orzechy, mleko

    Skład: nasiona chia, mleko, serek mascarpone, cukier waniliowy, puree z mango, ekstrat z herbaty imbirowej, kurkuma, sok z limonki, ksylitol do puree z mango

    Granola z jogurtem naturalnym

    Alergeny: mleko, sezam, kokos

    Skład: jogurt naturalny, granola, płatki owsiane, nasiona sezamu, wiórki kokosowe, oliwa z oliwek. miód, morwa suszona, rodzynki, kardamon, sól

    Chili sin carne

    Alergeny: seler, soja

    Skład: fasola czerwona, pomidory, seler naciowy, cebula czerwona, papryka czerwona, sos sojowy, marchew, komosa ryżowa, udko z kurczaka (w diecie 2500 kcal), kmin, ostra, słodka i wędzona papryka, cynamon, ocet balsamiczny, ksylitol, kolendra, limonka, sól, pieprz

    Jogurt z malinami i pudrem pistacjowym

    Alergeny: orzechy, mleko

    Skład: maliny, ksylitol, jogurt naturalny, musli, pistacje

    Zupa krem z dyni z pastą z tamaryndowca

    Alergeny: seler, mleko

    Skład: dynia, ziemniaki, bulion warzywny, masło, cebula, czosnek, pomidory, mleko, śmietana homogenizowana, oliwa z bazylią, pestki dyni, sól, pieprz, świeży imbir, pasta z tamaryndowca, ksylitol

    19.09.2020

    (sobota)

    Pasta meksykańska z kolendrą i papryczką piri piri

    Alergeny: gluten, jaja

    Skład: pieczywo pełnoziarniste, pomidorki koktajlowe, krem balsamiczny, sól, pieprz świeżo zmielony, kolendra, sok z cytryny, czerwona fasola konserwowa, jaja, cebula, pomidory suszone, olej spod suszonych pomidorów, papryczki piri piri

    Jedwabisty mus czekoladowy z tofu

    Alergeny: soja, kakao, orzechy

    Skład: tofu, czekolada gorzka. ekstrakt z wanilii, likier pomarańczowy, cynamon, ostra papryka, syrop z agawy, ksylitol, orzechy laskowe

    Pierogi z gryki ze szpinakiem i fetą

    Alergeny: jaja, mleko, gluten

    Skład: mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, jajo, olej rzepakowy, szpinak mrożony, feta, cebula, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, świeży szpinak, pomidorki koktajlowe, kiełki lucerny

    Koktajl z laską wanilii

    Alergeny: soja

    Skład: napój sojowy, laska wanilii

    Bigos z suszonymi owocami

    Alergeny: gluten

    Skład: kapusta kiszona, cebula, marchewka, pieczarki, suszone grzyby, śliwki suszone, rodzynki, figi suszone, olej rzepakowy, sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, jałowiec, listki laurowe, kasza bulgur

    20.09.2020

    (niedziela)

    Tapioka z mleczkiem kokosowym i konfiturą wiśniową

    Alergeny: kokos, kakao

    Skład: perełki z tapioki, mleko krowie, mleczko kokosowe, syrop z agawy, ekstrakt z wanilii, wiśnie, syrop klonowy

    Tortille z cukiniową pastą

    Alergeny: gluten

    Skład: mąka pełnoziarnista, olej rzepakowy, woda, sól, oregano, cukinia, nasiona słonecznika, oliwa z oliwek, rukola, papryka, pomidor, kukurydza, sok z cytryny

    Gulasz z ciecierzycy

    Alergeny: gluten, kokos

    Skład: kasza bulgur, oliwa z oliwek, szalotka, czosnek, ciecierzyca, cukinia, marchew, papryka, mleczko kokosowe, imbir świeży, sól, pieprz, kolendra, papryka mielona

    Lemoniada cytrynowa

    Alergeny: brak

    Skład: woda, cytryna, świeża mięta, miód

    Chowder kukurydziany

    Alergeny: soja

    Skład: kukurydza konserwowa, olej, kalafior, por, pomidory suszone, szczypior, napój sojowy, liść laurowy, ziele angielskie, chili, wędzona papryka, szczypiorek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, makaron z soczewicy

    21.09.2020

    (poniedziałek)

    Owsianka z porzeczkami i waniliowym jogurtem

    Alergeny: laktoza, gluten, orzechy

    Skład: płatki owsiane, ksylitol, mleko krowie, porzeczki, jogurt naturalny, miąższ z laski wanilii, syrop klonowy, orzechy laskowe

    Chleb na zakwasie, pasta buraczkowa z serem kozim

    Alergeny: gluten, laktoza

    Skład: chleb żytni na zakwasie, burak, ser kozi, rukola, pomidorki koktajlowe, ogórek kiszony, oliwa, nasiona słonecznika

    Ciecierzyca w sosie słodko-kwaśnym z ryżem

    Alergeny: brak

    Skład: ciecierzyca konserwowa, olej rzepakowy, ryż basmati, marchew, papryka, ananas, cebula, pędy bambusa, cukier trzcinowy, skrobia ziemniaczana, czosnek, imbir, koncentrat pomidorowy, ocet ryżowy

    Korzenne smoothie dyniowe

    Alergeny: kokos

    Skład: dynia, banan, świeżo wyciskany sok z pomarańczy, mleczko kokosowe

    Zupa grzybowa (wege)

    Alergeny: seler, laktoza

    Skład: bulion warzywny, grzyby suszone, cebula, ziemniaki, czosnek, oliwa z oliwek, śmietana, koper, majeranek, sól, pieprz

    22.09.2020

    (wtorek)

    Naleśniki z mascarpone i musem truskawkowym

    Alergeny: jaja, gluten, laktoza

    Skład: jajo, mąka pełnoziarnista. mleko, sól, mascarpone, ekstrakt waniliowy, ksylitol, truskawki mrożone, ksylitol, mąka ziemniaczana

    Pasta z suszonych pomidorów i twarożku z kaparami

    Alergeny: laktoza, gluten

    Skład: pomidory suszone, twaróg chudy, jogurt naturalny, feta, szczypiorek, kapary, chleb mieszany z ziarnem

    Pulpety z soczewicy w sosie pieczarkowym

    Alergeny: soja

    Skład: soczewica, cebula, siemię lniane, olej rzepakowy, pieczarki, śmietana sojowa, olej rzepakowy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kasza gryczana

    Lekka panna cotta z wiśniami

    Alergeny: gluten, laktoza

    Skład: kasza manna, mleko, ksylitol, wiśnie

    Placuszki z cukinii i kaszy jaglanej

    Alergeny: jaja, laktoza

    Skład: cukinia, kasza jaglana, jaja, marchew, oliwa z oliwek, jogurt naturalny, koperek, sól, pieprz, czosnek

    23.09.2020

    (środa)

    Kaszotto z boczniakami

    Alergeny: gluten, laktoza

    Skład: kasza jęczmienna perłowa, cebula, boczniaki, jogurt naturalny, ricotta

    Chlebek bananowy

    Alergeny: laktoza, gluten, orzechy

    Skład: banan, masło, daktyle, śliwki suszone, jajo, nasiona chia, mąka pszenna pełnoziarnista, masło orzechowe

    Falafele z sosem tahini z jarmużowym puree, tabbouleh

    Alergeny: laktoza

    Skład: ciecierzyca konserwowa, sól, czosnek, natka pietruszki, pieprz, kumin, kolendra mielona, kardamon, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, ziemniaki, jarmuż, płatki drożdżowe, masło, pomidorki koktajlowe, ogórek świeży, cebula czerwona, jogurt naturalny, pasta tahini, sok z cytryny

    Moc imbiru

    Alergeny: orzechy

    Skład: ananas świeży, miód, olej lniany, imbir świeży, cytryna, woda, orzechy laskowe

    Pieczeń z marchewki z czerwonym winem

    Alergeny: seler, gluten

    Skład: marchew, cebula, seler naciowy, wino czerwone, bułka tarta, majonez wegański, siemię lniane, pieczywo pełnoziarniste, masło, rukola, pomidorki koktajlowe, cebula czosnkowa

    24.09.2020

    (czwartek)

    Granola kokosowa pod waniliowym jogurtem

    Alergeny: sezam, kokos, laktoza

    Skład: płatki owsiane, nasiona słonecznika, sezam, olej rzepakowy, wiórki kokosowe, miód, morwa suszona, jogurt naturalny, miąższ z laski wanilii, rodzynki, figi suszone, owoce sezonowe

    Ciasto „Leśny mech”

    Alergeny: gluten, jaja, laktoza

    Skład: szpinak, olej rzepakowy, ksylitol, jaja, mąka pszenna, proszek do pieczenia, serek mascarpone, jogurt naturalny, ksylitol, wanilia, miąższ granatu

    Tortilla z pastą z zielonego groszku i jajkiem

    Alergeny: jaja, seler, gluten

    Skład: mąka pszenna pełnoziarnista, oliwa z oliwek, woda, sól, groszek, bazylia, sok z cytryny, sałata masłowa, jaja, marchew, korzeń selera, korzeń pietruszki, natka pietruszki

    Egzotyczny koktajl z limonką

    Alergeny: kokos, laktoza

    Skład: puree z mango, mleczko kokosowe, mleko, sok z limonki

    Kulebiak z kapustą i grzybami

    Alergeny: gluten, laktoza, jaja

    Skład: mąka pszenna, mleko, drożdże, masło, żółtko jaja, sól, cukier, kapusta kiszona, grzyby suszone, cebula, marchew, olej rzepakowy, listek laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek, pieprz

    25.09.2020

    (piątek)

    Pasta jajeczna curry z lekką sałatką

    Alergeny: jaja, laktoza, gluten

    Skład: jaja, twaróg półtłusty, musztarda, oliwa, szczypiorek, sól, pieprz, curry, chleb żytni razowy, szpinak, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, oliwa

    Rozmarynowy pudding chia z malinami

    Alergeny: orzechy

    Skład: nasiona chia, napój migdałowy, ksylitol, maliny, gałązka rozmarynu, płatki migdałowe

    Pieczone tofu na warzywach w lekkim sosie beszamelowym

    Alergeny: soja, seler, laktoza, gluten

    Skład: tofu wędzone, ziemniaki, cukinia, seler naciowy, marchew, papryka czerwona, groszek cukrowy, masło, mleko, mąka pszenna, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bulion warzywny

    Sok pomidorowy z chilli

    Alergeny: brak

    Skład: passata pomidorowa, bulion warzywny, sól, pieprz, chilli, czosnek, ksylitol, oliwa, pestki dyni

    Papryka faszerowana z parmezanem

    Alergeny: seler, laktoza

    Skład: papryka, cebula, czosnek, seler korzeniowy, korzeń pietruszki, pepitki z soczewicy, pomidory, parmezan

    26.09.2020

    (sobota)

    Twarożek ze szczypiorkiem, sałatka z kiełkami lucerny

    Alergeny: laktoza, gluten

    Skład: twaróg chudy, jogurt naturalny, szczypiorek, rzodkiewka, sałata, ogórek kiszony, kiełki, chleb pełnoziarnisty, ocet balsamiczny kremowy słodki, sól, pieprz

    Pomarańczowe babeczki z gorzką czekoladą

    Alergeny: laktoza, jaja, orzechy, gluten

    Skład: masło, dynia, gałka muszkatołowa, skórka pomarańczowa, cynamon, proszek do pieczenia, ksylitol, skrobia ziemniaczana, mąka pszenna, jaja, migdały, czekolada gorzka

    Kotleciki sojowe w sosie słodko-ostrym z basmati

    Alergeny: soja, jaja

    Skład: soja, jajo, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, papryczka chili, cebula, papryka, puree z mango, ananas, imbir świeży, czosnek, sól, pieprz, ocet ryżowy, sos sojowy, cukier, ryż basmati

    Koktajl z jarmużu

    Alergeny: brak

    Skład: jabłko, jarmuż

    Sałatka z prażonym słonecznikiem, karmelizowaną gruszką i tofu

    Alergeny: soja

    Skład: mix sałat, oliwa z oliwek, nasiona słonecznika, gruszka, tofu wędzone, pomidorki koktajlowe, sól, pieprz, oregano

    27.09.2020

    (niedziela)

    Kawowa owsianka z bananem i orzechami

    Alergeny: laktoza, orzechy

    Skład: płatki owsiane, mleko, kawa, ksylitol, banan, nasiona słonecznika, orzechy włoskie, rodzynki

    Pieczywo orkiszowe z pastą z pieczonej dyni i orzechów arachidowych

    Alergeny: gluten, orzechy, sezam

    Skład: pieczywo orkiszowe, dynia hokkaido, orzechy ziemne, nasiona słonecznika, tahini, miód, sól, pieprz, cynamon, kiełki

    Makaron z pesto bazyliowym i soczewicą

    Alergeny: orzechy, laktoza, gluten

    Skład: makaron pełnoziarnisty, pesto bazyliowe, bazylia, oliwa z oliwek, orzeszki pini, czosnek, parmezan, pepitki z soczewicy

    Mus cytrusowo-marchewkowy

    Alergeny: brak

    Skład: marchew, pomarańcza, sok pomarańczowy, banan

    Soczewica z kuskusem i serem feta

    Alergeny: seler, gluten, laktoza

    Skład: cukinia, pieczarki, oliwa z oliwek, bulion warzywny, kasza kuskus, soczewica, ser feta